Mäntän helluntaiseurakunta on 70-vuotias

Sotien aikaan Mänttään muuttivat Hilma Jalava ja Olga Lottanen, joiden toiminnan kautta eri suuntiin kuuluvat uskovat kokoontuivat yhdessä rukoilemaan. Ajan myötä he alkoivat kaivata omaa seurakuntaa. Suunnitelma toteutui tammikuussa 1946, kun joukko uskovia kokoontui Hilma Jalavan luo Koulukatu 6:een, aivan nykyisen rukoushuoneen läheisyyteen, ja piti Mäntän helluntaiseurakunnan järjestäytymiskokouksen.

Palkattua saarnaajaa ei silloin vielä voitu ajatella eikä myöskään omaa rukoushuonetta. Puhujina olivat aluksi Johannes Jatkola ja Olga Lottanen. Kokouksia pidettiin kodeissa ja yhteiskoululla sekä myös työväentalolla.

Joulukuun lopulla vuonna 1952 seurakunta teki päätöksen seurakunnan ensimmäisen saarnaajan palkkaamisesta. Martti Lepistö aloitti tehtävässä vuoden 1953 alussa.

Lähetystyö alkaaVuosi 1955 oli seurakunnalle erityinen merkkivuosi. Seurakunta sai lähettää ensimmäisen lähetystyöntekijänsä Pirkko Sihto-Koikkalaisen Ebeneser-laivalla Ceylonille. Kun lähetti oli vielä yksi seurakunnan perustajajäsenistä, oli teko entistäkin merkittävämpi.

Aarne Pirisen johtama kitarakuoro toimi aktiivisesti ja lauloi kokouksien lisäksi myös mm. sunnuntai-iltaisin kuntainliiton sairaalan eri osastoilla sekä telttakokouksissa, joita pidettiin Mäntän ja Vilppulan lisäksi myös lähiseuduilla.

Helmikuun 3. päivänä v. 1957 Mäntän Saalem-yhdistys päätti kokouksessaan ostaa Rusinniemestä rovasti Kallialan talon rukoushuoneeksi.

Uuden rukoushuoneen myötä lapsityö käynnistyi muutaman hiljaisen vuoden jälkeen. Merkittävä lapsi- ja nuorisotyön tapahtuma oli myös Hallin kesäleiri, joka järjestettiin Läpikäytävän talossa yhdessä Jämsän ja Hallin helluntaiseurakuntien kanssa. Leireistä muodostuikin jokakesäinen perinne, joka on katkeamatta jatkunut tähän päivään asti.

Vuonna 1972 seurakunta päätti hankkia uuden rukoushuoneen keskeisemmältä paikalta. Loppuvuodesta tehtiinkin kaupat Uusimaa-nimisestä kiinteistöstä.

Uusi rukoushuoneVuosi 1984 oli uuden toimintakeskuksen suunnittelun ja rakentamisen aikaa. Uusimaan piharakennus ja Kuusiston päärakennus purettiin talkoilla ja uuden rakennuksen työt aloitettiin. Uuden rukoushuoneen vihkiäisiä päästiin viettämään 24. marraskuuta vuonna 1985.

Maailma muuttuu, ihmiset muuttuvat, seurakuntien ulkoiset piirteet muuttuvat, mutta Jumalan sana ei muutu eikä myöskään seurakunnan tehtävä. Markuksen evankeliumin mukaan Jeesus antoi seuraajilleen tehtäväkäskyn, joka on edelleen voimassa:

"Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.”

Tätä tehtävää haluaa Mäntän Helluntaiseurakunta toteuttaa tulevinakin vuosikymmeninä yhteistyössä muiden seurakuntien ja herätysliikkeiden kanssa.

Teksti on lyhennelmä Mäntän helluntaiseurakunnan historiikista, toimittanut Paavo Rauskanen: