Uskovien yhteys – mihin sitä tarvitaan?

Olemme Suomessa tottuneet pitämään hengellisiä asioita hyvin henkilökohtaisina, joista keskustellaan vain hyvin läheisten ihmisten kanssa. Ja tottahan se onkin, että ratkaisun uskoa Jumalaan tai olla uskomatta tekee jokainen henkilökohtaisesti. Onko siis lainkaan tarpeellista pitää yhteyttä muihin uskoviin tai kuulua johonkin seurakuntaan?

Katsotaan, mitä Raamattu sanoo. Uudeta testamentista löytyy yli 100 kohtaa, joissa puhutaan seurakunnasta. Raamatussa seurakunnasta puhutaan sekä maailman kaikkien uskovien yhteytenä että paikallisseurakuntina. Ef. 1:22–23 seurakuntaa verrataan Jeesuksen ruumiiseen. Tähän seurakuntaan kuuluvat kaikki Jeesukseen uskovat ihmiset jo automaattisesti. Tähän yhteyteen ei erikseen liitytä, vaan kaikki tulevat uskoon tullessaan automaattisesti maailmanlaajuisen seurakunnan, jota Paavali tässä vertaa Jeesuksen ruumiiseen, jäseniksi.

No entäpä sitten kaupungin keskustassa nököttävä kirkko tai helluntaiseurakunta. Miksi pitäisi kuulua seurakuntaan, jos kerran automaattisesti jo kuuluu Jeesuksen maailmanlaajuiseen seurakuntaan? Apt. 2:42 kertoo, että alkuseurakunnan aikaan uskovat pysyivät keskinäisessä yhteydessä. Paavali opasti kirjeissään paikallisia seurakuntia kasvamaan uskossa ja kannusti seurakuntien johtajia kannustamaan seurakuntalaisia eteenpäin uskonelämässä. Jeesus itse näytti meille esimerkkiä viettämällä aikaa opetuslastensa kanssa opettaen heitä ja rukoillen yhdessä heidän kanssaan.

”Mutta jos me vaellamme valossa, niin kuin Hän on valossa,
meillä on yhteys keskenämme ja Jeesuksen, Hänen Poikansa,
veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.” 1.Joh. 1:7.

Uskovien yhteyden tärkein tehtävä onkin varmasti auttaa jokaista uskovaa kasvamaan uskossaan ja pitämään huolta hengellisestä elämästään. Seurakuntien jumalanpalvelukset opettavat ihmisille enemmän Jumalasta ja Raamatusta, ja yhdessä rukoileminen vahvistaa keskinäistä yhteyttä yhä enemmän. Lisäksi uskovien ystävien kanssa voi jakaa arkisiakin asioita ja pyytää heiltä rukoustukea vaikeampina aikoina.

Suosittelen siis etsimään itselle mieluisan ja sopivan seurakunnan, ja liittymään siihen jäseneksi. Toki ensin voi tutustua useampaan seurakuntaan ja itse asiassa vierailu eri seurakunnissa auttaa näkemään, kuinka erilaisia uskovia ja seurakuntia onkaan olemassa. Uskovien yhteys kuitenkin syvenee, kun osallistuu useammin saman seurakunnan tilaisuuksiin ja tutustuu siellä oleviin uskoviin paremmin ja syvemmin. Syntyy syvempiä ystävyyssuhteita, joissa rohkenee jakaa syvempiä asioita omasta elämästään, ja näin saa niihin myös muiden uskovien tukea. Seurakunnan tilaisuuksien lisäksi seurakunnassa pääsee palvelemaan Jumalaa myös omien lahjojensa kautta erilaisissa toiminnoissa.

Kuinka sitten ylläpitää uskovien yhteyttä koronaviruksen jyllätessä, tilaisuuksien peruuntuessa ja ihmisten linnoittautuessa koteihinsa? Mäntän helluntaiseurakunnan tilaisuuksiin voi osallistua nettisivujen tai sosiaalisen median kautta kotisohvalta käsin. Seurakuntalaisten kanssa kannattaa pitää yhteyttä myös puhelimitse, raamattupiirejä voi järjestää etäyhteyden kautta ja seurakunnan oma blogi ovat aina jokaisen saatavilla. Seurakuntayhteyden ja hengellisen elämän ylläpitämiseen löytyy onneksi lukuisia keinoja nykyteknologian ansioista. Ja sittenkin, eiköhän meiltä jokaiselta löydy Raamattu kirjahyllystä ja rukouksen kautta yhteys Jumalaan on aina avoinna.

Linkkejä seurakunnan toimintaan netissä