Raamattu – edelleen ajankohtainen?

Mitä tekemistä pari tuhatta vuotta sitten kirjoitetulla kirjalla on meidän kanssamme? Raamatun ovat kirjoittaneet tavalliset ihmiset ja sen kirjoittaminen on kestänyt yhteensä yli tuhat vuotta. Se sisältää monia eri tyylilajeja aina kirjeistä, laeista ja historiallisesta kerronnasta vertauskuviin, lauluihin ja ennustuksiin. Raamattu on edelleen maailman kaikkien aikojen luetuin kirja.

Raamatussa Jumala kertoo meille itsestään. Vaikka Raamattu on ihmisten kirjoittama kirja, Jumala on ohjannut heidän kirjoitustaan tarkasti, ja siksi Raamattu opettaa meille ennen kaikkea Jumalasta. Raamattu kertoo ihmisen luomisesta, syntiinlankeemuksesta ja Jumalan pelastussuunnitelmasta ihmisen synnin sovittamiseksi. Se huipentuu evankeliumeihin, jotka kertovat kuinka Jeesus Jumalan suunnitelman mukaisesti sovitti synnin kuolemalla ristillä ja avasi ihmisille jälleen yhteyden Jumalaan.

Kristittynä kasvaminen on matka, jonka päämääränä on tulla Jeesuksen kaltaiseksi. Jeesus oli täysin synnitön ja täydellinen, mikä on meille ihmisille täysin mahdotonta saavuttaa. Meidän ei silti tarvitse heittää hanskoja tiskiin ”mahdottoman” tehtävän edessä, vaan Jeesus antaa meille täydellisen esimerkin, jota kohti voimme kasvaa. Tälle kasvun matkalle Raamattu tarjoaa meille eväät. Raamatun lukeminen kannattaakin aloittaa evankeliumeista, jolloin Raamatun juoneen pääsee helpoimmin mukaan.

”Hänen tulee pitää laki hallussaan ja lukea sitä koko elämänsä ajan, että hän oppii pelkäämään Herraa ja tarkoin noudattamaan kaikkia tämän lain käskyjä ja määräyksiä.” 5. Moos 17:19

Raamatun säännöllinen lukeminen opettaa meille Jumalasta ja Hänen tahtonsa mukaisesta elämästä. Siksi Raamatun lukeminen kannattaa integroida osaksi omaa arkea ja tehdä siitä päivittäinen rutiini. Tärkeää on löytää itselle sopiva tapa ja hetki lukea Raamattua. Siinä missä aamuvirkku herää aikaisin lukemaan Raamattua aamukahvin kera ennen töihin lähtemistä, lukee joku toinen Raamattua mieluummin kahvilassa tai puistossa tai illalla ennen nukkumaanmenoa.

Raamattua voi lukea yksin tai yhdessä muiden kanssa. Seurakuntien tilaisuuksissa luetaan usein Raamattua ja seurakunnassa voi toimia raamattupiiri tai –ryhmä, jossa luetaan ensin pätkä Raamattua ja keskustellaan sitten yhdessä aiheesta. Seurakunnan tilaisuudet ja raamatturyhmät ovat erinomainen keino oppia lisää Raamatusta.

Teknologian kehitys on tehnyt Raamatun lukemisesta aiempaa helpompaa. Raamattu on kaikkien saatavilla ilmaiseksi netistä ja puhelimiin ja tabletteihin on ladattavissa ilmaisia Raamattusovelluksia. Näin Raamattu kulkee koko ajan taskussa puhelimessa, ja sovelluksissa on tarjolla myös erilaisia raamatunlukuohjelmia. Raamattua on mahdollista kuunnella äänikirjana. Silti monet lukevat yhä mieluiten Raamattua perinteisenä kirjana. Lukiessaan Raamattua voi alleviivailla tai lukemastaan voi tehdä muistiinpanoja. Tärkeintä onkin löytää itselleen luontevin tapa.

Vinkkejä Raamatun lukemisen aloittamiseen
  • Aloita evankeliumeista
  • Lue säännöllisesti
  • Tee Raamatun lukemisesta päivittäinen, sinun näköisesi rutiini

Raamattua pääset lukemaan netissä ilmaiseksi vaikkapa täällä.